ARTIFICIAL INTELLIGENCE APPLICATIONS IN ENSURING STABILITY OF COMPLEX ECONOMIC AND TECHNICAL SYSTEMS: A MULTI- SECTORAL ANALYSIS - Erkinov Erkin Tulkin ugli; Imomova Jasmina Sherali kizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu tadqiqot sun’iy intellektning bank sektori, elektr energetika tizimlari va oziq-ovqat sanoati kabi uchta asosiy sohada barqarorlik, samaradorlik hamda barqaror rivojlanishni  ta’minlashdagi  kengayib  borayotgan  roliga  oid  ilmiy  ma’lumotlarni umumlashtirishga qaratilgan. 29 ta rivojlangan iqtisodiyot bo‘yicha 2017–2021 yillar panel ma’lumotlari asosida SI joriy etilishi bank tizimi barqarorligini sezilarli darajada oshirishi  aniqlangan,  ayniqsa  kapital  yetarliligi  7,95%  me’yoriy  ko‘rsatkichdan oshganida  bu  ta’sir  yanada  kuchayadi.  Elektr  energetika  tizimlarida  SI  asosidagi usullar  —  xususan,  konvolyutsion  neyron  tarmoqlari  —  tarmoq  barqarorligini baholashda  an’anaviy  yondashuvlarga  nisbatan  yuqori  samaradorlik  ko‘rsatib,  92% aniqlikka  erishgan.  Oziq-ovqat  sanoatida  SI  va  qayta  tiklanadigan  energiya texnologiyalarining  integratsiyasi  energiya  sarfini  optimallashtiradi,  sifat  nazoratini kuchaytiradi  va  ekologik  jihatdan  barqaror  ishlab  chiqarishni  qo‘llab-quvvatlaydi. 2015–2025  yillarda  chop  etilgan  827  ta  ilmiy  manbani  bibliometrik  tahlil  qilish natijalari  ushbu  yo‘nalishdagi  fanlararo  tadqiqotlar  jadal  o‘sayotganini  ko‘rsatadi. Umuman olganda, ushbu ish sun’iy intellektning murakkab iqtisodiy va texnologik tizimlarda  barqarorlik  va  operatsion  samaradorlikni  oshirishdagi  transformatsion salohiyatini yoritib beradi hamda mustahkam tartibga solish, uzoq muddatli strategik rejalashtirish va SI joriy etishning standartlashtirilgan yondashuvlarini ishlab chiqish zarurligini ta’kidlaydi.