BALGʻAM KOʻCHIRUVCHI DORI VOSITALARI - Davronova Sayyoraxon Isroilovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Balgʻam  koʻchiruvchi  dorilar -  yoʻtalganda  balgʻam  koʻchishini osonlashtiruvchi  dori  moddalar.  Ular  bronxlar  shilliq  pardasi  bezlari  faoliyatini oshiradi  yoki  bronxlarning  muskullari  qisqarishini  va  nafas  yoʻllaridagi  epiteley faoliyatini kuchaytiradi. Balgʻam koʻchiruvchi dorilar d. bevosita va bilvosita taʼsir etuvchi dorilarga boʻlinadi. Bevosita  taʼsir  etuvchi  Balgʻam  koʻchiruvchi  dorilar  d. ga  oʻzining  ishqorlik xususiyati  tufayli  balgʻamni  yumshatishga  yordam  beradigan  natriy  bikarbonat (ichimlik  soda),  ichilganda  bronxlar  shilliq  pardasi  bezlariga  taʼsir  etib,  balgʻam koʻchiradigan terpengidrat hamda baʼzi efir moylari (mas, anis moyi va boshqalar) kiradi.  Bu  dorilar  ingalyatsiya  qilinganda  (suv  bugʻi  bilan  nafas  yoʻllariga yuborilganda) ham, ichilganda ham balgʻam yumshatishga kor qiladi. Bilvosita  taʼsir  etadigan  Balgʻam  koʻchiruvchi  dorilar  d.ga  baʼzi  dorivor oʻsimliklardan  olinadigan  moddalar  (mas,  termopsis  oʻsimligi  damlamasi,  quruq termopsis  ekstrakti  va  boshqalar)  kiradi.  Bu  moddalar  faqat  ichilganda  kor  qiladi. Balgʻam koʻchiruvchi dorilar d. asosan yoʻtalib, balgʻam koʻchishi qiyin boʻlgan oʻpka kasalliklarida  (zotiljam,  bronxit  va  boshqalar)  ichiladi.  Har  qanday  hollarda  ham Balgʻam  koʻchiruvchi  dorilar  d.ni  vrach  ruxsati  b-i  ichish  lozim.  Aks  holda  turli asoratlarga sabab boʻlishi mumkin