YASHIL IQTISODIYOT VA EKOLOGIK BARQAROR RIVOJLANISHNING IQTISODIY AHAMIYATI - Mirzaaliyev Abdumannop Abdumutallib o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  yashil  iqtisodiyot  tushunchasi,  uning mazmun-mohiyati  va  ekologik  barqaror  rivojlanishdagi  iqtisodiy  ahamiyati  tahlil qilinadi.  Bugungi  kunda  global  iqlim  o‘zgarishi,  tabiiy  resurslarning  kamayishi  va ekologik muammolarning kuchayishi yashil iqtisodiyotga o‘tishni dolzarb masalaga aylantirmoqda. Maqolada yashil iqtisodiyotning asosiy yo‘nalishlari, jumladan qayta tiklanuvchi  energiya  manbalaridan  foydalanish,  resurslarni  tejash,  chiqindilarni kamaytirish  va  ekologik  toza  ishlab  chiqarishni  rivojlantirish  masalalari  yoritib beriladi. Shuningdek, yashil iqtisodiyotning iqtisodiy o‘sishga, aholi farovonligiga va yangi ish o‘rinlari yaratishga ta’siri ko‘rib chiqiladi. O‘zbekistonda ekologik barqaror rivojlanishni  ta’minlash  bo‘yicha  amalga  oshirilayotgan  davlat  dasturlari  va  yashil energiya  loyihalari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  yashil  iqtisodiyotga  o‘tish mamlakatning  uzoq  muddatli  iqtisodiy  barqarorligini  ta’minlash  hamda  ekologik xavfsizlikni mustahkamlashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.