JAMOVIY O‘YINLARDA MUVAFFAQIYAT VA MAG‘LUBIYAT TAJRIBASINING BOLALAR MAS’ULIYATIGA TASIRI - Nomozova Roziya Omonova,; O‘rinbayeva Yulduz Rashid qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola jamoviy o‘yinlarda muvaffaqiyat va mag‘lubiyat tajribasining  bolalarning  mas’uliyat  hissiga  ta’sirini  tahlil  qiladi.  Jamoviy  o‘yinlar bolalarda ijtimoiy hamkorlik, qaror qabul qilish, emotsional boshqaruv va mas’uliyatni rivojlantirishda muhim pedagogik vosita hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, jamoviy sport va o‘yin faoliyatida erishilgan yutuqlar bolalarning o‘z-o‘zini qadrlashi, ishonchi  va  jamoaviy  strategiyalariga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatadi,  mag‘lubiyat  esa sabr-toqat,  xatolarni  tahlil  qilish  va  emotsional  nazorat  ko‘nikmalarini mustahkamlaydi.  Shuningdek,  jamoviy  o‘yinlar  bolalarda  muammolarni  hal  qilish, boshqalar bilan hamkorlikda harakat qilish va o‘z xatti-harakatlari uchun javobgarlikni ongli  anglash  orqali  mas’uliyatni  shakllantiradi.  Ilmiy  tadqiqotlar  asosida  jamoviy o‘yinlarda muvaffaqiyat va mag‘lubiyat tajribasini uyg‘unlashtirish orqali bolalarda shaxsiy va ijtimoiy mas’uliyatni barqaror va balansli rivojlantirish tavsiya etiladi.