PARHEZ (DIETIK) OVQATLAR TAYYORLASH TEXNOLOGIYASI VA SOG‘LIQ UCHUN AHAMIYATI - Haydarova Shahnoza Tolibovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA  Mazkur  maqolada  parhez  (dietik)  ovqatlarning  inson salomatligidagi ahamiyati, ularni tayyorlash texnologiyasining ilmiy asoslari va amaliy qo‘llanilishiga  oid  masalalar  yoritilgan.  Parhez  ovqatlarning  turlari,  ularni tayyorlashda  qo‘llaniladigan  zamonaviy  usullar  —  qaynatish,  bug‘da  pishirish, dimlash, pechda pishirish va sous-vide texnologiyalarining afzalliklari tahlil qilingan. Shuningdek,  mahsulot  tanlash  mezonlari,  parhez  ovqatlarning  profilaktik  va shifobaxsh  xususiyatlari,  oshpazlik  ta’limida  ularni  o‘qitishning  o‘rni  va  bozor talablariga moslashuvchanligi ilmiy asosda bayon etilgan. Tadqiqot natijalari parhez ovqatlarning  sog‘lom  turmush  tarzini  shakllantirishdagi,  kasalliklarning  oldini olishdagi va umumiy ovqatlanish sanoatida innovatsion rivojlanishdagi muhim rolini ko‘rsatib beradi.