OILADA BOLALARNING IJTIMOIY-EMOSIONAL RIVOJLANISHIDA OTA-ONANING IJTIMOIY ROLINI BAHOLASH - Nurmatova Muxayyo Abdumalikovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  oilaviy  muhitda  ota-onaning  ijtimoiy  roli  va uning bolalarning ijtimoiy va emosional rivojlanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Avvalo, ota-onaning  ota-va  nazoratchi,  tarbiyaviy,  modellashtiruvchi  va  hissiy  qo‘llab-quvvatlovchi rollari nazariy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Keyin turli empirik tadqiqotlar misollarida  ota-onaning  interaktivligi,  mehribonligi,  ijtimoiy  qo‘llab-quvvatlash  va intizomiy  uslublarining  bolalarning  hissiyotlarni  tartibga  solish,  empatiya,  ijtimoiy ko‘nikmalar va ichki nazorat (self-regulation) jihatiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqola xulosasida  ota-onaning  ijtimoiy  rolini  optimallashtirish  bo‘yicha  tavsiyalar  taklif etiladi.