ARAB VA O’ZBEK TILLARIDA MORFOLOGIK TIZIM: FE’L VA OTLARNING SHAKLLANISHI - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi,; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna,, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolamda arab va o‘zbek tillarining morfologik tuzilishi, xususan  fe’l  va  ot  so‘z  turkumlarining  shakllanishi,  grammatik  kategoriyalari  va yasalish  usullari  qiyosiy  tahlil  qilinadi.  Ikkala  tilning  morfologik  tizimidagi o‘xshashlik  va  tafovutlar  misollar  bilan  ochib  beriladi.Tadqiqotlarda  ham  shuni ko;rishimiz  mumkinki,  ikki  til  orasidagi  grammatik  tafakkur  farqini  tushunishga yordam  beradi.  Arab  tilining  ildiz-vazn  (formulaviy)  tizimi  va  o‘zbek  tilining qo‘shimchalar  (affiksatsiya)  asosidagi  yasalish  tizimi  o‘rtasidagi  farqlar  misollar asosida ochib beriladi. Har ikki tilning fe’l va otlarda son, shaxs, zamon, jins, ko‘plik, egalik  kabi  grammatik  kategoriyalardagi  o‘xshashlik  va  tafovutlar  o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari ikki tilda morfologik tuzilishning mantiqiy asoslari va lingvistik tafakkur shakllanishidagi farqlarni ko‘rsatadi.