ARABCHA O’ZLASHMALAR O’ZBEK TILIDA: SHAKL, MA’NO VA ISHLATILISH XUSUSIYATLARI - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi,; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA:Ushbu  maqola  o‘zbek  tilida  uchraydigan  arabcha o‘zlashmalarning lingvistik xususiyatlarini har tomonlama yoritishga qaratilgan. Arab tilidan  o‘zbek  tiliga  o‘zlashgan  leksik  birliklarning  shakl  jihatdan  fonetik  va morfologik  moslashuvi,  ularning  semantik  o‘zgarishlari  hamda  zamonaviy  o‘zbek tilida qo‘llanilish xususiyatlari tahlil qilinadi. Maqolada arabcha o‘zlashmalarning qanday  kontekstlarda  ishlatilishi,  ular  qanday  stilistik  va  funksional  yuklama  kasb etishi  ko‘plab  adabiy,  rasmiy  va  og‘zaki  nutq  namunalari  orqali  ochib  beriladi. Shuningdek, bu so‘zlarning milliy til tarkibida qanday semantik torayish, kengayish yoki ma’no ko‘chishlarga uchragani lingvistik misollar asosida yoritiladi. Arabcha o‘zlashmalar o‘zbek tilining boyishiga, diniy-ma’naviy va ilmiy-rasmiy leksikasining shakllanishiga katta ta’sir ko‘rsatgan. Ushbu maqolada ayni o‘zlashmalarning shakliy va ma’noviy o‘zgarishlari bilan bir qatorda ularning hozirgi tilshunoslikdagi o‘rni va dolzarbligi ham baholanadi.