BOLALARDA NAFAS YO‘LLARI INFEKSIYALARINING KLINIK XUSUSIYATLARI VA PROFILAKTIKASI - Mamajonova Sarvinoz Tohirjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bolalarda nafas yo‘llari infeksiyalarining klinik xususiyatlari, ularning etiologik omillari, tashxislash usullari hamda samarali davolash va  profilaktika  choralarining  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Nafas  yo‘llari  kasalliklari pediatriya amaliyotida eng ko‘p uchraydigan patologiyalardan bo‘lib, ularning ko‘p hollarda tez-tez qaytalanishi va asoratlar qoldirishi bolalarning jismoniy hamda ruhiy rivojlanishiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Maqolada  ORI,  bronxit,  pnevmoniya  kabi kasalliklarning klinik belgilariga e’tibor qaratilgan. Shuningdek, gigiyena talablariga rioya  qilish,  immunoprofilaktika  va  sog‘lom  turmush  tarzini  targ‘ib  qilish  orqali infeksiyalarni kamaytirish yo‘llari ilmiy asoslangan. Muallif tadqiqotida ota-onalar va tibbiyot  xodimlari  hamkorligining  ahamiyati,  erta  tashxislash  va  standart  davolash protokollaridan  foydalanish  zarurligi  yoritilgan.  Ushbu  ish  bolalar  sog‘lig‘ini mustahkamlashga xizmat qiluvchi ilmiy-amaliy takliflarni o‘z ichiga oladi.