VAKOLATLI ITISODIY OPERATORLARGA QOʻYILGAN TALABLARNI SODDALASHTIRISH MASALALARI - Lutpullayev Shukrullo Kudratullayevich,; Salamov Sarvar Tashpulatovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  vakolatli  iqtisodiy  operatorlarga  (VIO) qoʻyilgan talablarni soddalashtirish masalalari tahlil qilinadi. Jahon amaliyoti shuni koʻrsatadiki,  VIO  instituti  tashqi  iqtisodiy  faoliyatda  ishtirok  etuvchi  subyektlarga qulayliklar  yaratish,  bojxona  maʼmuriyatchiligini  yengillashtirish  hamda  xalqaro savdoda  ishonch  muhitini  kuchaytirishda  muhim  oʻrin  tutadi.  Oʻzbekiston Respublikasida  ham  ushbu  institutni  takomillashtirish  orqali  bojxona  tartib-taomillarining  samaradorligini  oshirish,  biznes  uchun  qoʻshimcha  imkoniyatlar yaratish va xalqaro savdo tizimiga integratsiyani jadallashtirish mumkin. Tadqiqotda VIOga  qoʻyiladigan  talablarni  xalqaro  standartlar  asosida  qayta  koʻrib  chiqish, ortiqcha  maʼmuriy  yuklarni  qisqartirish  va  raqamli  texnologiyalarni  keng  qoʻllash orqali soddalashtirish boʻyicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.