TASHQI IQTISODIY FAOLIYAT ISHTIROKCHILARINI TOIFALASHDA BOJXONA ORGANLARI TOMONIDAN SUNʼIY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH AMALIYOTI TAHLILI - Abduraxmanov Zafar Batirovich., (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Maqolada  globallashuv  va  tashqi  savdo  aylanmasi  oʻsishi sharoitida bojxona organlari oldida turgan ustuvor vazifalar tahlil qilingan. Xususan, tashqi  iqtisodiy  faoliyat  ishtirokchilarini  kategoriyalash  amaliyotining  ahamiyati, ularni xavf darajasi va ishonchliligiga koʻra turli guruhlarga ajratish orqali bojxona nazorati  samaradorligini  oshirish  masalalari  yoritilgan.  Shu  bilan  birga,  raqamli texnologiyalarning  bojxona  maʼmuriychiligiga  joriy  etilishi,  elektron  deklaratsiya, “yagona darcha” tizimi, katta maʼlumotlar tahlili va mashinaviy oʻrganish asosidagi modellardan foydalanish imkoniyatlari tahlil etilgan. Maqolada bojxona organlarining himoya va servis funksiyalarini uygʻunlashtirishda raqamli vositalarning roli, mavjud muammolar hamda ularning yechimlari koʻrsatib oʻtilgan.