UMUMTA’LIM MUASSASALARI FAOLIYATINI BOSHQARISHDA MARKETING XIZMATLARI SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Berdımurodova Ma’mura Axmad qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  umumta’lim  muassasalarida  marketing boshqaruvining  samaradorligini  baholash  masalalari  yoritilgan.  Tadqiqotda marketing bo‘limining tashkilotdagi o‘rni va roli, uning boshqa tarkibiy bo‘linmalar bilan  o‘zaro  aloqalari  hamda  faoliyat  yo‘nalishlarining  murakkabligi  va  to‘liqligi tahlil  qilingan.  Shuningdek,  marketing  bo‘limining  professional  faoliyati  – raqobatchilarni  o‘rganish,  iste’molchilarni  tadqiq  etish,  ta’lim  xizmatlariga  narx belgilash, ta’lim dasturlarini targ‘ib qilish va samarali sotuvni tashkil etish, marketing strategiyasini  ishlab  chiqish  kabi  vazifalar  alohida  ko‘rib  chiqilgan.  Marketing bo‘limining  boshqaruv  tizimiga  integratsiyasi,  qayta  aloqa  mexanizmlarining samaradorligi  va  ichki  muhit  –  xodimlar  malakasi,  xarajatlar  tarkibi  va  moliyaviy ta’minot  –  samaradorlikni  baholashning  muhim  mezonlari  sifatida  belgilangan. Olingan  natijalar  ta’lim  muassasalarida  marketing  boshqaruvini  yanada rivojlantirish,  raqobatbardoshlikni  oshirish  va  strategik  maqsadlarga  erishishda amaliy ahamiyatga ega.