TAMOGRAFIYA MASALASINI MODELLASHTIRISH VA ALGORITMINI ISHLAB CHIQISH - Umirbekova Saltanat Kurbanbay qızı,; Shamuratova Begzada Polatbay qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  integral  geometriya  va  Radon  almashtirish asosida tomografiya masalasining matematik modellashtirilishi va algoritmini ishlab chiqish  muammosi  ko‘rib  chiqiladi.  Tibbiy  va  sanoat  tomografiyasida  uchraydigan noaniqliklar,  ayniqsa,  tasodifiy  xususiyatga  ega  bo‘lgan  vazn  funksiyalari  orqali ifodalanadi. Ushbu vazn funksiyalari yordamida ma’lumotlardagi shovqin va tashqi muhit  ta’sirlarini  hisobga  olish  imkoniyati  yaratiladi.  Maqolada  Radon almashtirishning nazariy asoslari, uning stoxastik kengaytmalari va tasvirlarni qayta tiklashda  qo‘llanilishi  batafsil  bayon  etilgan.  Shuningdek,  Python  dasturlash  tilida ishlab  chiqilgan  dasturiy  ta’minot  yordamida  nazariy  natijalar  sonli  eksperimentlar orqali tasdiqlangan.