O‘ZBEKISTON DАVLAT TABIAT MUZEYI - Urmanova Umida Turg‘unovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: O‘rmonlar yer yuzidagi eng muhim ekosistemalardan biri bo‘lib, ular  global  iqlim  o‘zgarishi,  biologik  xilma-xillikni  saqlash,  va  suv  resurslarini boshqarishda muhim rol o‘ynaydi. Biroq, so‘nggi o‘n yilliklarda o‘rmonlarning keng hududlari degradatsiyaga uchrab, ular o‘zining ekologik va iqtisodiy funktsiyalarini yo‘qotmoqda. O‘rmonlarning degradatsiyasi bir qator omillar, jumladan, noqonuniy o‘rmon  kesish,  tuproq  eroziyasi,  iqlim  o‘zgarishi  va  o‘rmon  ekosistemalaridagi buzilishlar natijasida yuzaga keladi.