ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “MENI BEZOVTA QILMA HAMISHA,HAR ON…” SHE’RI TAHLILI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Aleksandr  Arkadevich  Faynber  XX  asr  o’zbek  adabiyotining zabardast vakili,o’zbek adabiyotining yangi davrda gullab-yashnashi uchun beqiyos xizmat qilgan,milliy adabiyotimizni butun dunyoga tanitgan atoqli ijodkordir.Uning ijodiyot  yo’li  milliy  adabiyotimizda  alohida  bosqich  hisoblanadi.Shoir  she’riyat yo’lida  inson  qalbi,davr  ruhi,zamonaviy  asr  muammolari  va  ma’naviy  izlanishlarni teran  falsafiy  qarashi  bilan  batafsil  tahlili  etgan.Faynberg  faqatgina  lirik  shoir emas,ruhiy jarayonlarni nozik sezadigan,inson qalbi tubidagi yashirin dunyosini badiiy ifoda eta oladigan mahoratli ijodkor sifatida qadrlanadi.U yashagan davr murakkab ijtimoiy,siyosiy va madaniy muammolarga to’lib toshgan davr edi.Jamiyatda,odamlar hayotida shovqin-suron,tezlik,tashqi faollik kundan kunga kuchayib borar,insonlar esa ichki olamlarini egallab olayotgan sukunat va yog’izlik hissi bilan yuzma-yuz kelar edilar.Ana shunday ruhiy va tarixiy sharoit Faynberg ijodining yo’nalishiga aniqlik kiritadi.Uning  she’rlarida  inson  va  jamiyat  munosabati,tashqi  hayot  va  ichki kechinmalar  orasida  yuzaga  kelayotgan  ziddiyatli  jarayonlar,muloqot  va begonalik,sukunat  va  bezovtalik  kabi  bir  biriga  qarama-qarshi  tushunchalar  o’zaro bog’liq holda ifodalab beriladi.Faynberg falsafasiga xos jihat shuki,u hayotiy detallar orqali  teran falsafiy xulosa beradigan asarlarni yarata oladi.U atrofidagi reallikda yuz berayotgan  manzaralarni  teran  ma’naviy  mazmun-mohiyat  bilan  boyita  oladi.U asarlarida kundalik hayot unsurlari,jamiyatdagi mayda holatlar,shaxsiy kechinmalarni qo’llaydi.Biroq bularning barchasi uning ijodiyotida keng ma’noga ega bo’lib,inson mavjudligining  murakkab  savollarini  o’rtaga  tashlaydi.Shoir  uchun    she’r  nafaqat badiiy shakl,balki hayot bilan muloqot,dunyoni anglash,qalbga ozor berib kelayotgan iztiroblarni ifodlash vositasi hamdir.Zamonaviy inson kundalik hayotiga xos bo’lgan xususiyat  bu  uning  doimiy  ravishda  axborot  oqimi,tezkor  o’zgarishlar,shovqin  va tashqi faoliyat ichida yashashidir.Ammo bu shiddatli hayot ruhiy tarzi ruhiy bo’shliq ,yolg’izlik  va  ma’naviy  bezovtalik  muammolarini  keltirib  chiqarmoqda.Faynberg asarlarida  aynan  mana  shu  dolzarb  masalarga  befarq  emasligini  ko’rsatadi.Uning asarlarida  insonning tiriklik hissini yo’qotmaslik,muloqotga ehtiyoj,hayotiy harakat va  ichki  izlanishlar  muhim  o’rin  tutadi.Ushbu  maqolada  Aleksandr  Arkadevich Faynbergning „Meni bezovta qil hamisha, har on“ she’ri tahliliga bag’ishlangan.