ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “QISH” SHE’RIDA RAD ETILGAN MUHABBAT VA QISH MANZARASI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Hayotda shunday paytlar bo’ladiki,birgina so’z inson qalbidagi bo’ronni tindiradi,uning hayotini o’zgartirib yuboradi.Ba’zan bu so’z cheksiz quvonch olib  keladi,ba’zan  esa  yurakni  yuzlatib,zulmat  qariga  ulotiradi.Muhabbat  inson hayotidagi  eng  nozik,eng  yuksak  bir  paytning  o’zida  eng  og’riqli  tuyg’ulardan biridir.U ko’ngilni parvozga chorlaydi,go’zal orzular va kuchli umid uyg’otadi.Ammo mana shu muhabbat rad etilsa,yurak o’z-o’zida muzga aylanadi,inson ichki dunyosida qish kabi sovuq bir fasl hukm surishni boshlaydi.Ana shunday sovuq ruhiy faslni tasvir etmoqlikda  qish  manzarasi  nihoyatda  kuchli  ramziy  vositaga  aylanadi.Aleksandr Arkadevich Faynberg she’riyatida inson qalbida ro’y berayotgan hodisalar ko’pincha tashqi olamdagi real manzaralar bilan uyg’unlashib ketadi.Shoir ko’p hollarda tabiatni shunchaki  fon  sifatida  qo’llamaydi,u  tabiat  vositasida  ruhiy  holat  aks-sadosini yaratadi.Qor,shamol,muz,sovuq  singari  elementlar  uning  ijodiyotida  oddiy  manzara emas,ular  qalbning  muzga  aylanishi,tuyg’ularning  qotib  qolishi,umidning  bexosdan so’nishini ko’rsatib beruvchi badiiy qurollardir.Ayniqsa muhabbat va ayriliq mavzulari yoritilgan she’rlarda tabiat va ruhiyat o’rtasidagi uyg’unlik yaqqol ko’zga tashlanib turadi.Adabiyotda  qish fasli ko’pincha ruhiy og’irlik,hayotiy sinov yoki ichki bo’shliq bilan bog’lanadi.Oppoq qor tashqi tomondan maftunkordek ko’rinsa ham,uning ostida sovuq  va  jimjitlik  yashiringan  bo’ladi.Shu  ma’noda  ham  qish  inson  qalbining  ham ayrim  holatlariga  o’xshaydi.Tashqi  sokinlik  ortida  esa  chuqur  alam  yashashi mumkin.Faynberning “Qish” she’ri ham aynan mana shunday ruhiy muhitni tasavvur qilish  imkonini  o’quvchiga  yaratib  beradi.Unda  sevgining  rad  etilishi  va  ichki kechinmalar bilan aloqador umumiy kayfiyat ruhi sezilib turadi.Asar o’quvchini sovuq faslning  manzaralari  inson  ko’nglidan  kechadigan  og’ir  lahzalar  haqida    mulohaza yuritishga da’vat etadi.Ushbu maqola Aleksandr Arkadevich Faynbergning yuqorida ta’kidlangan “Qish” she’ri tahliliga bag’ishlanadi.