VITAMIN D TANQISLIGI: BOLALAR SALOMATLIGIGA TA’SIRI VA OLDINI OLISH CHORALARI - Saydalimova Xadicha Sodiqjon qizi,; Safarov Alibek Komiljon o`g`li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT Vitamin  D  tanqisligi  bolalar  salomatligida  keng  tarqalgan  muammo  bo‘lib, raxit, suyak deformatsiyasi, o‘sish kechikishi, mushak zaifligi, immunitet pasayishi va nafas yo‘llari infeksiyalari ko‘payishiga olib keladi. Ushbu ilmiy maqola vitamin D tanqisligining bolalar organizmiga ta’sir mexanizmlarini, epidemiologiyasini, klinik ko‘rinishlarini va oldini olish usullarini tizimli tahlil qiladi. Adabiyotlar asosida global va  O‘zbekiston  ma’lumotlari  jamlangan.  Bolalarda  tanqislik  quyosh  nuri yetishmasligi,  emizish  davrida  qo‘shimcha  berilmasligi,  ovqatlanishdagi  kaltsiy  va vitamin  D  kamligi,  an’anaviy  kiyim  va  shahar  sharoitlari  tufayli  yuzaga  keladi. Samarqand shahrida o‘tkazilgan tadqiqotda chaqaloqlarda 25-OH D darajasi