ISTIQLOL DAVRI O'ZBEK QISSALARIGA XOS REALISTIK TALQIN - Muhiddinova Mahliyo Sharofiddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada istiqlol davri o‘zbek qissalariga xos realistik talqin xususiyatlari tahlil qilinadi. Mustaqillik yillarida milliy adabiyotda yuz bergan g‘oyaviy-estetik yangilanishlar, inson ruhiyatini tasvirlashdagi psixologik chuqurlik, tarixiy  haqiqatni  qayta  baholash  hamda  ijtimoiy  muammolarni  haqqoniy  yoritish masalalari  yoritiladi.  Shuningdek,  istiqlol  davri  qissalarida  shaxs  va  jamiyat munosabatining  yangi  bosqichda  talqin  qilinishi,  milliy  o‘zlik  va  ma’naviy qadriyatlarning  badiiy  ifodasi  realistik  yo‘nalish  doirasida  tadqiq  etiladi.  Tadqiqot natijasida istiqlol davri realizmi sovet davri realizmidan mazmun va badiiy tafakkur jihatidan farq qilishi ilmiy asoslanadi.