QORAQALPOG‘ISTON HUDUDIDA TUPROQ DEGRADATSIYASI: SHO‘RLANISH JARAYONLARI, OROL DENGIZI INQIROZI VA AMUDARYO SUVIDAN ME’YORIDAN ORTIQ FOYDALANISH MUAMMOLARI - Toxtarova Gúlzar Paraxat qızı, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  Qoraqalpog‘iston  hududida kuzatilayotgan tuproq degradatsiyasi jarayonlari, ayniqsa sho‘rlanish muammosi, Orol dengizi  inqirozi  hamda  Amudaryo  suvidan  me’yoridan  ortiq  foydalanish  oqibatlari kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  Hududning  tabiiy-iqlim  sharoiti,  sug‘oriladigan dehqonchilikning  tarixiy  rivojlanishi,  meliorativ  holatning  yomonlashuvi,  suv resurslarining kamayishi va ekologik izdan chiqish jarayonlari o‘zaro bog‘liq holda ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  tuproq  sho‘rlanishi  va degradatsiyasi  nafaqat  qishloq  xo‘jaligi  hosildorligiga,  balki  aholi  salomatligi, ijtimoiy-iqtisodiy  barqarorlik  va  mintaqaning  ekologik  xavfsizligiga  ham  bevosita ta’sir  ko‘rsatmoqda.  Maqolada  muammoni  yumshatish  va  barqaror  yer  va  suv boshqaruvini yo‘lga qo‘yish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar berilgan.