O‘RMON QOPLAMINI ANIQLASHDA YERNI MASOFADAN ZONDLASH TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH (BUXORO VILOYATI MISOLIDA). - G.I. RAJABOVA; A. HAMZAYEV; D. XUDOYBERDIYEVA; H. SAPARBAYEVA; SH.MAHMUDOVA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Buxoro viloyati hududidagi o‘rmon qoplamining zamonaviy  masofadan  zondlash  texnologiyalari  asosida  aniqlanishi  va  monitoringi yoritilgan. Tadqiqotda Sentinel-2, Landsat 8 va MODIS kabi ochiq kosmik tasvirlar hamda NDVI, EVI singari vegetatsiya indekslari qo‘llanildi. Ma’lumotlar bulutlardan tozalash,  atmosferik  korreksiya  va  spektral  qayta  ishlash  bosqichlaridan  o‘tkazilib, Random  Forest  klassifikatsiya  algoritmi  asosida  o‘rmon  maydonlari  ajratib  olindi. Natijalar Buxoro viloyatida o‘rmon qoplamining asosan Zarafshon daryosi bo‘ylarida to‘planganligini, ayrim tug’ay hududlarida yopiq vegetatsiya qisqarayotganini, lekin so‘nggi yillarda sun’iy barpo etilgan daraxtzorlar soni ortayotganini ko‘rsatdi. Olingan masofaviy ma’lumotlar ekologik monitoringni takomillashtirish, o‘rmon resurslarini boshqarish va yashil makon dasturlarini rejalashtirishda amaliy ahamiyatga ega.