O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI ESG STANDARTLARINI JORIY QILISHNI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH - Bekmirzayeva Umida Abdug‘ani qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA  Mazkur  ilmiy  maqolada  ESG  (Environmental,  Social,  Governance) standartlarining  mohiyati,  kelib  chiqish  tarixi  hamda  ularning  zamonaviy  global iqtisodiyotdagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  ESG  konsepsiyasining shakllanishi, uning barqaror rivojlanish konsepsiyasi bilan o‘zaro bog‘liqligi hamda xalqaro  moliya  va  korporativ  boshqaruv  tizimlaridagi  o‘rni  yoritib  beriladi. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston Respublikasida ESG standartlarini joriy etishning huquqiy  asoslari,  mavjud  normativ-huquqiy  hujjatlar  va  davlat  strategiyalarining mazmuni o‘rganiladi. Xususan, “O‘zbekiston – 2030” strategiyasi, yashil iqtisodiyotga o‘tish  dasturlari  hamda  ekologik  va  korporativ  boshqaruvga  oid  qonunchilik normalarining  ESG  tamoyillarini  shakllantirishdagi  roli  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot natijasida  O‘zbekistonda  ESG  standartlarini  joriy  etish  jarayoni  hali  shakllanish bosqichida ekani, biroq barqaror iqtisodiy rivojlanish va xalqaro investitsiyalarni jalb qilish nuqtai nazaridan ushbu standartlarni rivojlantirish muhim ahamiyatga ega ekani asoslab beriladi.