SAUDIYA ARABISTONIDA ICHKI SIYOSIY ISLOHOTLAR DAVRI XUSUSIYATLARI (1990-YILLAR) - K.S.Azimov,; Xamraqulova Xusniyora Xamidullayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Saudiya  Arabistonidagi  1990-yillardagi  ichki  siyosiy  islohotlar davri mamlakat tarixidagi muhim o'tish bosqichi bo'lib, u iqtisodiy inqiroz, Ko'rfaz urushi  va  muxolifat  harakatlari  ta'sirida  shakllandi.  Bu  davrda  qirol  Faxd  bin Abdulaziz  rahbarligida  amalga  oshirilgan  islohotlar  asosan  monarxiya  tizimini mustahkamlash  va  jamiyatdagi  noroziliklarni  yumshatishga  qaratilgan  edi.  Asosiy xususiyatlari – sekinlik, cheklanganlik va konservativlik  – bu jarayonlarni belgilab berdi. 1992-yilda e'lon qilingan Asosiy boshqaruv qonuni, Maslahat majlisi qonuni va Viloyatlar qonuni mamlakatga birinchi konstitutsiyaviy asos berdi, ammo qirolning mutlaq hokimiyatini saqlab qoldi. Maslahat majlisi tayinlangan a'zolar bilan maslahat beruvchi  organ  sifatida  tashkil  etildi,  viloyat  majlislari  esa  markazlashgan boshqaruvni yumshatdi. Muxolifat, ayniqsa "Sahva" harakati va diniy ulamolarning petitstsiyalari,  islohotlarni  majburiy  qildi,  lekin  hokimiyat  ularni  bostirish  orqali nazorat qildi.