TURISTIK KORXONALAR BOSHQARUV SAMARADORLIGIGA TA’SIR ETUVCHI ICHKI VA TASHQI OMILLARNING EKONOMETRIK TAHLILI - Teshaboyev Baxramjon Akramjanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada iqtisodiyotning transformatsiya sharoitida turistik korxonalar boshqaruv  samaradorligiga  ta’sir  etuvchi  ichki  va  tashqi  omillarning  ekonometrik tahlili  amalga  oshirilgan.  Tadqiqotning  maqsadi  turistik  korxonalar  boshqaruv samaradorligini  belgilovchi  asosiy  omillarni  aniqlash  va  ularning  ta’sir  darajasini miqdoriy  baholashdan  iborat.  Tadqiqotda  O’zbekistonning  85  ta  turistik  korxonasi ma’lumotlari  asosida  ko’p  omilli  regressiya  tahlili,  korrelyatsiya  tahlili  va  panel ma’lumotlar  modeli  qo’llanilgan.  Natijalar  shuni  ko’rsatdiki,  ichki  omillardan xodimlar malakasi (β=0.387), raqamli texnologiyalar darajasi (β=0.312) va moliyaviy resurslar  hajmi  (β=0.258)  eng  kuchli  ta’sir  ko’rsatgan.  Tashqi  omillardan  esa makroiqtisodiy barqarorlik (β=0.341), davlat qo’llab-quvvatlash siyosati (β=0.289) va infratuzilma  rivojlanganligi  (β=0.267)  muhim  ahamiyatga  ega  ekanligi  aniqlangan. Tadqiqot natijalari turistik korxonalar boshqaruv samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy va amaliy tavsiyalar ishlab chiqish uchun asos bo’lib xizmat qiladi.