HUJAYRA ICHIDAGI AVTOFAGIYA JARAYONI: KEKSALIKNI SEKINLASHTIRISHDAGI ROLI - Shernazarov Zokirjon Shahobiddin o‘g‘li; Tashpulatova Dilfuza Xidayevna; Maxmudova Nodira Abduvoxit qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Avtofagiya  hujayra  ichidagi  muhim  fiziologik  mexanizmlardan  biri  bo‘lib,  u orqali hujayra o‘z tarkibidagi shikastlangan organellalar, denaturatsiyalangan oqsillar va metabolik chiqindilarni parchalab, qayta foydalanadi. So‘nggi yillarda avtofagiya jarayoni  keksalikni  sekinlashtirish,  umr  davomiyligini  uzaytirish va  yoshga  bog‘liq kasalliklarning oldini olishdagi ahamiyati bilan ilmiy tadqiqotlar markaziga aylandi. Ushbu  maqolada  avtofagiyaning  molekulyar  mexanizmlari,  uning  genetik  nazorati, metabolizm  bilan  bog‘liqligi  hamda  keksayish  jarayoniga  ta’siri  keng  yoritilgan. Shuningdek, ochlik, kaloriyani cheklash, jismoniy faollik va farmakologik vositalar orqali  avtofagiyani  faollashtirish  imkoniyatlari  tahlil  qilinadi.  Maqolada avtofagiyaning  biologik  ahamiyati  ilmiy  dalillar  asosida  ko‘rsatilib,  uning  sog‘lom qarishdagi o‘rni yoritib beriladi.