TASHQI MUHIT TA’SIROTLARI NATIJASIDA KELIB CHIQQAN SHOSHILINCH HOLATLARDA BOLAGA BIRINCHI YORDAM KO‘RSATISH. - Abdullaeva Gulxumorxon Qodirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Tashqi  muhit  ta'sirlari  (issiq/sovuq,  jarohat,  zaharlanish)  natijasida  bolaga birinchi  yordam  ko‘rsatishda  eng  muhimi  —  xotirjamlik,  tezkorlik  va  xavfsizlikni ta'minlashdir.  Tana  haroratini  me'yorlashtirish,  jarohatni  tozalash  va  zudlik  bilan shifokor chaqirish zarur. Sun'iy nafas berish yoki qon to‘xtatish kabi hayotiy choralarni vaziyatga qarab darhol boshlang.