UMUMTA’LIM MAKTABLARIDA MANZARA KOMPOZITSIYASINI CHIZISHGA O‘RGATISHNING ZAMONAVIY HOLATI VA TAKOMILLASHTIRISH YO‘LLARI - M.Xamroqulova (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  umumta’lim  maktablarining  5–7-sinf  o‘quvchilariga manzara  kompozitsiyasini  chizishni  o‘rgatishning  amaldagi  holati  tahlil  qilinadi. Tadqiqot jarayonida tasviriy san’at ta’limining metodik asoslari, xalqaro tajriba hamda O‘zbekiston Respublikasida joriy etilgan milliy o‘quv dasturining mazmuni o‘rganildi. AQSH,  Buyuk  Britaniya,  Yaponiya  va  Finlyandiya  maktablarida  tasviriy  san’at ta’limini  tashkil  etish  tajribasi  qiyosiy  tahlil  qilindi.  Tadqiqot  natijalari  manzara kompozitsiyasini  o‘rgatish  samaradorligi  dars  soatlari  hajmi,  o‘qituvchilarning metodik  tayyorgarligi  va  zamonaviy  pedagogik  texnologiyalardan  foydalanish darajasiga bog‘liqligini ko‘rsatdi. Maqolada tasviriy san’at darslarida loyiha asosida o‘qitish,  plener  mashg‘ulotlari,  integratsiyalashgan  ta’lim  hamda  axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning badiiy-ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilgan.