SUG‘URTA KOMPANIYALARIDA RISKLARNI BOSHQARISH - Abdirasulova Sevinch Tojimurot qizi; Rashidov Mels Karimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  sug‘urta  kompaniyalarida  risklarni  boshqarish jarayonlarini  kompleks  tizimlar  nuqtai  nazaridan  tahlil  qiladi.  Tadqiqot  natijalari agentlar qarorlari, ortuvchi daromadlar, tasodifiy hodisalar va emergent strukturalar sug‘urta  bozorining  barqarorligi  va  samaradorligiga  sezilarli  ta’sir  ko‘rsatishini ko‘rsatadi. Agentlar asosidagi modellashtirish va komplekslik iqtisodiyoti yondashuvi risklarni boshqarish strategiyalarini optimallashtirish, bozor shoklariga moslashish va siyosat  ishlab  chiqishda  yo‘naltirilgan  aralashuvlar  (“nudging”)ni  amalga  oshirish uchun samarali vosita sifatida xizmat qiladi.