RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA INSON XOTIRASINING O‘ZGARISHI - Berdiqulova Mahbuba; Maxsudova Begoyim (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi  kunda  raqamli  texnologiyalar  jamiyat  hayotining  barcha  sohalariga chuqur  kirib  bormoqda.  Internet,  smartfonlar,  kompyuterlar  va  boshqa  elektron qurilmalar  insonlarning  kundalik  faoliyatini  sezilarli  darajada  o‘zgartirdi.  Mazkur maqolada raqamli texnologiyalarning inson xotirasi va kognitiv jarayonlariga ta’siri tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  raqamli  muhitda  axborot  qabul  qilish,  qayta  ishlash  va eslab  qolish  jarayonlarida  yuz  berayotgan  o‘zgarishlar  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy insonlar axborotni yodlab qolishdan ko‘ra, uni qayerdan va qanday topishni eslab qolishga ko‘proq moyil bo‘lib bormoqda. Shu bilan birga, raqamli texnologiyalar xotira faoliyatining ayrim jihatlarini rivojlantirishi ham mumkin.  Maqolada  raqamli  texnologiyalarning  inson  xotirasiga  ijobiy  va  salbiy ta’sirlari  muhokama  qilinadi  hamda  bu  jarayonlarning  kelajakdagi  rivojlanish istiqbollari haqida fikr yuritiladi.