MILLIY ISTIQLOL VA O'ZBEK ROMANINING RIVOJIDA ABDULLA QODIRIYNING AHAMIYATI - Muradov Botir Xayat, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Abdulla Qodiriy o‘zbek adabiyotining uyg‘onish davrida milliy ong va istiqlol g‘oyalarini roman san’ati orqali ifodalashda muhim rol o‘ynadi. Ilmiy maqolada  uning  eng  mashhur  asari  “O‘tkkan  kunlar”  orqali  yozuvchi  o‘tmishdagi ijtimoiy  hayot,  qadriyatlar  va  insoniy  me’yorlarni  samimiy  va  realistik  tarzda tasvirlaydi. Qodiriy romani orqali o‘zbek jamiyatining tarixiy burilishlari, adolatsizlik, sadoqat, do‘stlik va sevgi kabi mavzularni chuqur yoritadi. Uning asarlarida shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyatlar, milliy ruhiyatning shakllanishi va madaniy merosning qadriyatlari  muhim  o‘rin  egallaydi.  Qodiriy  nafaqat  hikoya  qilish  mahorati,  balki badiiy  uslubdagi  nozik  psixologik  tahlillari  bilan  ham  ajralib  turadi.  Shu  orqali o‘quvchi  faqat  tarixiy  voqealarni  emas,  balki  o‘z  davrining  ruhini  ham  his  qilishi mumkin. Qodiriy ijodida milliy istiqlol tushunchasi faqat siyosiy erkinlik emas, balki madaniy  va  ma’naviy  mustaqillik  sifatida  ham  namoyon  bo‘ladi.  Bu  esa  o‘zbek romanining  rivojlanishida  yangi  yo‘nalishlarni  belgiladi,  romanda  tarixiy  va zamonaviy qadriyatlar uyg‘unlashdi. Natijada, Abdulla Qodiriy milliy adabiyotimizda nafaqat  yozuvchi,  balki  milliy  ong  va  istiqlol  g‘oyasining  samarali  targ‘ibotchisi sifatida ajralib turadi.