ZARARLI ODATLAR VA QARAMLIKLARNING OLDINI OLISH: PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY JIHATLAR - Temirova Raisa Akbaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Bugungi  globallashuv  davrida  yoshlar  o‘rtasida  zararli  odatlar  va  turli ko‘rinishdagi  qaramliklarning  oldini  olish  dolzarb  ijtimoiy-pedagogik  muammoga aylandi. Ushbu maqolada o‘smir yoshidagi o‘quvchilarning zararli odatlarga berilish sabablari va ularning ruhiyatiga salbiy ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida tamaki, alkogol, energetik ichimliklar hamda zamonaviy axborot xurujlari natijasida  yuzaga  kelayotgan  texnologik  qaramliklarning  profilaktikasi  masalalari yoritilgan. Muallif tomonidan Yangiqo‘rg‘on tumanidagi 29-maktab tajribasi asosida o‘quvchilarda  sog‘lom  turmush  tarzini  shakllantirishning  samarali  usullari  taklif etiladi.  Maqola  yakunida  oila,  maktab  va  mahalla  hamkorligida  o‘quvchilarda "psixologik immunitet"ni kuchaytirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar bayon etilgan.