O‘QUVCHILARDA KECHADIGAN YOSH INQIROZLARI: PSIXOLOGIK TAHLIL VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Qodirova Feruza Oribjonovna; Rejabboyeva Gulnoza Bahromjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Inson kamoloti jarayonida ma’lum bir yosh davrlarida ruhiy rivojlanishning inqirozli bosqichlari kuzatilishi tabiiy va zaruriy qonuniyatdir. Ushbu maqolada  maktab  yoshidagi  o‘quvchilarda,  xususan  7  yosh  va  o‘smirlik  davrida yuzaga keladigan inqirozlarning psixologik tabiatiga va ularning o‘ziga xos namoyon bo‘lish  xususiyatlariga  e’tibor  qaratilgan.  Tadqiqot  davomida  inqiroz  davrlarida o‘quvchi xulq-atvorida namoyon bo‘ladigan negativizm, o‘zbilarmonlik va qaysarlik kabi holatlarning ijtimoiy-psixologik sabablari tahlil qilingan. Maktab psixologining bunday  murakkab  vaziyatlarda  o‘qituvchi  va  ota-onalar  bilan  hamkorlikda  amalga oshiradigan  korreksion  ishlari  maqolaning  asosiy  mazmunini  tashkil  etadi.  Maqola yakunida  inqirozli  davrlarni  talofatsiz  o‘tkazish  va  o‘quvchining  barkamol  shaxs sifatida shakllanishiga ko‘maklashish bo‘yicha amaliy metodik tavsiyalar keltirilgan.