INKLYUZIV TA’LIM – TENG IMKONIYATLAR VA PSIXOLOGIK QO‘LLAB-QUVVATLASHNING ASOSI - Sulaymonova Zulfiya Pazliddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablarida  inklyuziv  ta’limni  joriy etishning psixologik va pedagogik asoslari tahlil qilingan. Inklyuziv ta’lim jarayonida alohida  ta’lim  ehtiyojlari  bo‘lgan  bolalarning  ijtimoiy  moslashuvi  va  ularning tengdoshlari  bilan  o‘zaro  munosabatlari  masalalari  yoritilgan.  Yangiqo‘rg‘on tumanidagi 28-sonli maktab tajribasi misolida maktab psixologining inklyuziv muhitni yaratishdagi roli va vazifalari ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqotda bolalarning ruhiy holatini barqarorlashtirish  va  ularning  o‘quv  faoliyatiga  qiziqishini  oshirishga  qaratilgan metodik  tavsiyalar  keltirilgan.  Maqola  yakunida  inklyuziv  ta’lim  tizimini takomillashtirish  orqali  jamiyatda  bag‘rikenglik  madaniyatini  shakllantirishning ahamiyati xulosalangan.