XVIII–XIX ASR BOSHLARIDA XIVA XONLIGI VA BUXORO AMIRLIGI O‘RTASIDAGI DIPLOMATIK MUNOSABATLAR - Ma’ripov Ozodbek Xusniddin o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  XVIII–XIX  asr  boshlarida  Markaziy  Osiyodagi  ikki  yirik siyosiy davlat – Xiva xonligi va Buxoro amirligi o‘rtasidagi diplomatik munosabatlar tarixiy  manbalar  asosida  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  davomida  ikki  davlat  o‘rtasidagi siyosiy aloqalar, elchilik missiyalari, savdo-iqtisodiy munosabatlar hamda mintaqaviy geosiyosiy jarayonlarning ushbu diplomatik aloqalarga ko‘rsatgan ta’siri o‘rganilgan. Shuningdek, Rossiya imperiyasining Markaziy Osiyoga bo‘lgan qiziqishi va xalqaro savdo  yo‘llari  uchun  kurash  Buxoro  hamda  Xiva  o‘rtasidagi  diplomatik  siyosatga qanday  ta’sir  ko‘rsatgani  ilmiy  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  natijalari  ushbu  davlatlar o‘rtasidagi  diplomatik  aloqalar  mintaqadagi  siyosiy  barqarorlik  va  iqtisodiy rivojlanishda muhim rol o‘ynaganini ko‘rsatadi.