TURDOSH OTLARDAN HOSIL BO‘LGAN TOPONIMLARNING LINGVOKOGNITIV VA SEMANTIK TADQIQI - Davurova Xolida Haydarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi turdosh otlar asosida shakllangan toponimlarning  lingvokognitiv  va  semantik  xususiyatlari  tadqiq  etiladi.  Insonning atrof-muhitni bilish jarayonida oddiy predmet, o‘simlik, hayvon va relyef nomlarini hududlarga ko‘chirish mexanizmlari tizimli tahlil qilingan. Tadqiqotda toponimikada kognitiv metafora va metonimiya modellarining o‘rni, turdosh otlarning onimizatsiya (atoqli  otga  aylanish)  jarayonidagi  mental  va  lisoniy  bosqichlari  ochib  berilgan. Misollar  asosida  xalqning  milliy-madaniy  dunyoqarashi  va  "olamning  lisoniy manzarasi" toponimlarda qanday aks etishi ko‘rsatilgan.