DINAMIK MAKROIQTISODIY MODELLAR: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA METODOLOGIK ASOSLAR - Iskandarov Bekzod; Ziyodova Rayhona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  dinamik  makroiqtisodiy  modellarning zamonaviy  yondashuvlari  va  metodologik  asoslari  o‘rganiladi.  Iqtisodiy jarayonlarning  murakkablashuvi  sharoitida  statik  modellarning  cheklovlari  fonida dinamik  modellarning  zarurati  va  dolzarbligi  tahlil  qilinadi.  Maqolada  dinamik modellashtirishning evolyutsiyasi, xususan, vaqtlararo optimallashtirishga asoslangan dinamik  umumiy  muvozanat  modellarining  rivojlanishi  ko‘rib  chiqiladi.  Dinamik stoxastik  umumiy  muvozanat  modellarining  tuzilishi,  afzalliklari  va  cheklovlari, ayniqsa  rivojlanayotgan  bozor  iqtisodiyotlari  uchun  ularni  kengaytirish  bo‘yicha harakatlar  yoritilgan.  Shuningdek,  agentlarga  asoslangan  modellar  kabi  muqobil dinamik  yondashuvlar,  ularning  geterogenlikni  aks  ettirishdagi  imkoniyatlari muhokama  qilinadi.  Metodologik  va  empirik  asoslar,  jumladan  mikro  asoslar, baholash,  kalibrlash  va  ekonometrik  usullar  atroflicha  tahlil  qilinib,  siyosatni shakllantirishdagi  amaliy  ahamiyati  va  cheklovlariga  e'tibor  qaratilgan.  Maqola kelajakdagi tadqiqot yo‘nalishlari bo‘yicha xulosalar va tavsiyalar bilan yakunlanadi.