XIX ASR TURKISTONDA IQTISODIY MUNOSABATLAR: MUQUMIY IJODI MISOLIDA - Gulmurodova Marjona Olimjon qizi,; Muxitdinova Muxlisa Sadriddinovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu tezisda XIX asrning ikkinchi yarmida Turkiston o'lkasida shakllangan iqtisodiy munosabatlarni taniqli o'zbek shoiri Muhammad Aminxo'ja Muqumiy (1850–1903) ijodi prizmasi orqali o'rganishga bag'ishlangan. Tezisda Qo'qon xonligi davridan Rossiya  mustamlakachiligi  bosqichiga  o'tish  jarayonidagi  bozor  munosabatlari, hunarmandchilik  va  savdo  tizimi,  soliq  va  majburiyatlar,  yer-suv  masalasi  hamda ijtimoiy-iqtisodiy tengsizlik Muqumiyning satirik va lirik asarlari asosida tahlil etiladi. Muqumiyning she'rlari faqat badiiy hodisa sifatida emas, balki o'sha davrning iqtisodiy haqiqatini aks  ettiruvchi birlamchi  tarixiy  manba  sifatida ko'rib  chiqiladi. Tadqiqot adabiyotshunoslik, iqtisodiy tarix va ijtimoiy antropologiya usullarini birlashtirib, XIX asr Turkistonining iqtisodiy panoramasini tiklash imkonini beradi.