ESHITISHIDA NUQSONI BO'LGAN BOLALAR BOG'LANGAN NUTQINI SHAKLLANTIRISH TEXNOLOGIYALARI - Sattarova Kamola Komiljon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarda bog‘langan nutqni shakllantirishning zamonaviy pedagogik va logopedik texnologiyalari tahlil qilinadi. Eshitish qobiliyati cheklangan bolalarda nutq rivojlanishi o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib,  bu  jarayon  maxsus  metodlar  va  yondashuvlarni  talab  etadi.  Tadqiqotda bog‘langan nutqni rivojlantirishda vizual, kinestetik va multimodal yondashuvlarning ahamiyati  asoslab  berilgan.  Shuningdek,  nutqni  rivojlantirish  jarayonida surdopedagogika,  logopediya  va  psixologiya  fanlarining  integratsiyasi  muhim  omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada didaktik o‘yinlar, hikoya tuzish, tasviriy vositalar asosida  ishlash  hamda  axborot-kommunikatsiya  texnologiyalaridan  foydalanishning samaradorligi  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  tizimli  va  maqsadli tashkil  etilgan  mashg‘ulotlar  bolalarning  lug‘at  boyligini  oshirish,  grammatik tuzilmani  shakllantirish  va  muloqot  ko‘nikmalarini  rivojlantirishga  ijobiy  ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, ota-onalar va pedagoglarning hamkorligi nutq rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi.