MUTAXASSISNING FUQAROLIK SUD ISH YURITUVIDAGI PROTSESSUAL ISHTIROKI: NAZARIYA VA AMALIYOT MUAMMOLARI - Ibragimova Rayxon Shodmon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqola  fuqarolik  sud  ish  yurituvida  maxsus bilimlarni  qo‘llashning  muhim  shakli  bo‘lgan  mutaxassis  institutining  protsessual ishtirokiga bag‘ishlangan. Maqolada mutaxassisning odil sudlovni amalga oshirishga ko‘maklashuvchi  shaxs  sifatidagi  huquqiy  maqomi  nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi. Tadqiqotda mutaxassis va ekspert o‘rtasidagi farqlar, mutaxassis tushuntirishlarining isbotlashdagi ahamiyati, ularni rasmiylashtirish tartibi hamda mutaxassisning noto‘g‘ri maslahat  berganlik  uchun  javobgarligi  masalalari  o‘rganilgan.  Amaliyotda uchraydigan muammolar, mutaxassis institutining yetarlicha tartibga solinmaganligi, sudlarning  mutaxassis  maslahatiga  turlicha  munosabat  bildirishi  va  javobgarlik mexanizmining  mavjud  emasligi  tahlil  qilingan  hamda  mazkur  sohani takomillashtirish yuzasidan takliflar ilgari surilgan.