TUT MEVASINING TAVSIFI VA KIMYOVIY TARKIBI. MEVANING FIZIK-KIMYOVIY XUSUSIYATLARI - Sotimov O.B.,; Niyozov X.N,; Dodayev Q.O, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Tut mevasi (Morus spp.) oziqaviy va biologik faol moddalarga boy bo‘lgan qimmatli mevalardan biri hisoblanadi. Uning tarkibida tabiiy shakarlar, organik  kislotalar,  vitaminlar,  mineral  moddalar,  fenolik  birikmalar,  flavonoidlar, antosianinlar  hamda  antioksidant  komponentlar  mavjud.  Mazkur  maqolada  tut mevasining  botanik  tavsifi,  kimyoviy  tarkibi,  oziqaviy  ahamiyati  hamda  fizik-kimyoviy xossalari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, mevaning namlik, quruq modda, pH, titrlanuvchi kislotalilik, umumiy shakar, kul moddasi va biologik faol moddalari haqida ma’lumotlar berilgan.