SUT BEZI SARATONI BO‘YICHA TEKSHIRUV USULLARI, SKRINING QAYERLARDA O‘TKAZILADI - Musulmonov Shohruh Ravshanbekovich,; Mo'minova Sevinch Bobur qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya:  Sut  bezi  saratoni  bugungi  kunda  ayollar  orasida  eng  ko‘p uchraydigan  onkologik  kasalliklardan  biri  hisoblanadi.  Ushbu  mavzu  sut  bezi saratonini erta aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy tekshiruv usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan.  Annotatsiyada  skriningning  ahamiyati,  uning  kasallikni  dastlabki bosqichda  aniqlashdagi  o‘rni  yoritiladi.  Mammografiya,  ultratovush  tekshiruvi  va magnit-rezonans  tomografiya  asosiy  diagnostik  usullar  sifatida  ko‘rib  chiqiladi. Shuningdek,  klinik  ko‘rik  va  o‘z-o‘zini  tekshirish  usullarining  ahamiyati  ham ta’kidlanadi. Skrining dasturlari qayerlarda va qanday tashkil etilishi haqida ma’lumot beriladi. Aholi orasida muntazam skrining o‘tkazishning samaradorligi ochib beriladi. Erta tashxis qo‘yish orqali davolash natijalari yaxshilanishi asoslab beriladi. Tibbiyot muassasalarining roli va profilaktik choralar muhimligi ko‘rsatib o‘tiladi. Umuman olganda, ushbu mavzu sut bezi saratonining oldini olish va erta aniqlashda skriningning beqiyos ahamiyatini yoritadi.Sut bezi saratonini erta aniqlashda skrining dasturlarining ahamiyati  nihoyatda  katta  hisoblanadi.  Mammografiya,  ultratovush  va  MRT  kabi usullar kasallikni dastlabki bosqichda aniqlash imkonini beradi. Shu bilan birga, klinik ko‘rik va o‘z-o‘zini tekshirish ham muhim o‘rin tutadi. Skrining asosan poliklinika, onkologiya  markazlari  va  ixtisoslashgan  tibbiyot  muassasalarida  o‘tkaziladi. Muntazam tekshiruvlar orqali kasallikni erta aniqlash va samarali davolash imkoniyati oshadi.