O‘ZINI O‘ZI BAND QILGAN SHAXSLAR VA KICHIK BIZNES SUBYEKTLARIGA SOLIQ SOLISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ergasheva Aziza,; Akbarov Ravshan, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  O‘zbekiston  Respublikasining  zamonaviy  iqtisodiy  sharoitida o‘zini o‘zi band qilgan shaxslar va kichik biznes subyektlariga soliq solish tizimining evolyutsiyasi, joriy holati va istiqboldagi islohotlarini kompleks ravishda tahlil qilishga bag‘ishlangan.  Tadqiqotda  2023–2025-yillardagi  eng  so‘nggi  statistik  ma’lumotlar, xususan,  O‘zbekiston  Respublikasi  Statistika  agentligi  va  Soliq  qo‘mitasining hisobotlari  asosida  kichik  tadbirkorlikning  makroiqtisodiy  barqarorlikni ta’minlashdagi  roli  o‘rganilgan.  Maqolada  o‘zini  o‘zi  band  qilgan  shaxslar  uchun o‘rnatilgan 100 million so‘mlik daromad chegarasining iqtisodiy oqibatlari, yashirin iqtisodiyotni  qisqartirishda  soliq  ma’murchiligini  raqamlashtirishning  samaradorligi va  2026-yilga  mo‘ljallangan  soliq  islohotlari  (aylanmadan  olinadigan  soliq stavkasining  1  foizgacha  tushirilishi)  ilmiy-nazariy  jihatdan  asoslab  berilgan. Shuningdek,  tadqiqotda  "hard-to-tax"  (soliqqa  tortish  qiyin  bo‘lgan)  subyektlar segmentini legallashtirishda xalqaro tajriba va milliy amaliyot o‘rtasidagi farqlar tahlil qilingan.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  soliq  yukini  optimallashtirish  va  fiskal shaffoflikni oshirish tadbirkorlik faolligini oshirishning asosiy drayveridir.