O‘ZBEK ADABIYOTSHUNOSLIGIDA FARG‘ONA TANQIDCHILIK MAKTABINING O‘RNI VA AHAMIYATI - Aminjonova Durdonaxon Doniyor qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  o‘zbek  adabiyotshunosligida  muhim  ilmiy-estetik  hodisa sifatida shakllangan Farg‘ona tanqidchilik maktabining o‘rni, taraqqiyot bosqichlari va milliy  adabiy  tafakkur  rivojiga  qo‘shgan  hissasi  tahlil  qilinadi.  Xususan,  Farg‘ona adabiy  muhitida  shakllangan  tanqidiy  qarashlarning  badiiy  asarni  tahlil  qilishdagi metodologik tamoyillari, estetik mezonlari hamda zamonaviy adabiy jarayonga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, mazkur maktab vakillarining adabiy jarayon, janrlar poetikasi, badiiy  tafakkur  evolyutsiyasi  va  milliy  tanqidchilik  an’analarini  boyitishdagi  ilmiy xizmatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijasida Farg‘ona tanqidchilik maktabi o‘zbek adabiy  tanqidchiligining  hududiy  ilmiy  maktablari  orasida  alohida  mavqe  egallashi asoslab beriladi.