SUGʻORILADIGAN YERLARNING MELIORATIV HOLATINI YAXSHILASHDA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARNING OʻRNI - Jumayev Z.Z,,; Abduraxmonov N.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Sugʻoriladigan  yerlarning  meliorativ  holatini  yaxshilashda  GIS,  GPS, avtomatlashtirilgan  sugʻorish  tizimlari,  dronlar  (agrodrone),  raqamli  monitoring  va qaror qabul qilish qoʻllanmali modellari (DSS) muhim omil hisoblanadi. Oʻzbekiston sharoitida  suv  tejovchi  sugʻorish  texnologiyalari  joriy  etilishi,  shoʻrlanishga  qarshi chora-tadbirlar va resurslardan oqilona foydalanish davlat siyosati darajasida qoʻllab-quvvatlanmoqda. Maqolada soʻnggi yillarda qabul qilingan Prezident farmonlari va qarorlari hamda asosiy ilmiy manbalar tahlil qilinadi, suv tejaydigan texnologiyalarni (masalan,  tomchilatib  sugʻorish)  kengaytirish  va  raqamli  monitoring  yordamida hosildorlik va suv samaradorligini oshirish boʻyicha aniq natijalar keltiriladi. Tadqiqot natijalari  shuni  koʻrsatadiki,  zamonaviy  texnologiyalar  asosida  meliorativ  chora-tadbirlarni  amalga  oshirish  Oʻzbekistonda  sugʻoriladigan  maydonlarni  barqaror rivojlantirishga xizmat qiladi.