KIBERMAKONDA SODIR ETILGAN FIRIBGARLIKLARDAN JABRLANGAN SHAXSLARNING KRIMINOLOGIK TAVSIFI - Baxtiyorov Ixtiyor Baxtiyor oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  kibermakonda  sodir  etilgan  firibgarlik jinoyatlaridan  jabrlangan  shaxslarning  kriminologik  tavsifi  kompleks  tarzda  tahlil qilingan. Tadqiqot davomida jabrlanuvchilarning ijtimoiy-demografik va psixologik xususiyatlari o‘rganilib, ularning viktimologik portreti shakllantirilgan. Shuningdek, kibermakonda firibgarlik jinoyatlarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning sodir etilish mexanizmlari  hamda  jabrlanuvchilarning  jinoyatga  duchor  bo‘lishiga  ta’sir  etuvchi asosiy  omillar  aniqlangan.  Maqolada  jabrlanuvchilarning  yosh,  ijtimoiy  mavqe, axborot savodxonligi darajasi kabi mezonlar asosida tasnifi amalga oshirilgan hamda ularning  psixologik  xususiyatlari  —  ishonuvchanlik,  shoshqaloqlik  va  axborotni tekshirmaslik  kabi  jihatlar  ilmiy  asosda  yoritilgan.  Bundan  tashqari,  viktimologik omillar,  jumladan  axborot  xavfsizligi  qoidalariga  rioya  qilmaslik,  shaxsiy ma’lumotlarni  oshkor  etish  va  ijtimoiy  tarmoqlardagi  ortiqcha  faollikning  salbiy oqibatlari tahlil etilgan.