PEDAGOGIK MONITORING TARKIBI VA MAZMUNINI SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN TA’LIM JARAYONIDA TAKOMILLASHTIRISH - Elmurodova Dinora Fayzullo qizi,; Choriyeva Z. T, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  pedagogik  monitoringning  nazariy-metodologik  asoslari,  uning  tarkibiy  tuzilmasi  va  mazmuniy  jihatlari  chuqur  tahlil qilinadi. Shuningdek, shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim sharoitida pedagogik monitoringni tashkil etishning o‘ziga xos xususiyatlari, uning ta’lim sifatini oshirishdagi o‘rni va ahamiyati  ochib  beriladi.  Maqolada  pedagogik  monitoringning  diagnostik,  tahliliy, prognostik va korreksion komponentlari o‘zaro bog‘liqlikda ko‘rib chiqilib, ularning ta’lim  jarayonini  samarali  boshqarishdagi  roli  asoslab  berilgan.  Bundan  tashqari, shaxsga  yo‘naltirilgan  ta’lim  konsepsiyasi  asosida  o‘quvchilarning  individual xususiyatlari, ehtiyojlari va  qobiliyatlarini inobatga olgan holda monitoring tizimini takomillashtirishning  zamonaviy  yo‘nalishlari  yoritilgan.  Axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan  foydalanish,  innovatsion  baholash  usullarini  joriy  etish  hamda o‘quvchilarning o‘z-o‘zini baholash va refleksiya ko‘nikmalarini rivojlantirish orqali monitoring samaradorligini oshirish masalalari tahlil etilgan. Maqolada olib borilgan tahlillar asosida pedagogik monitoringni takomillashtirishning amaliy mexanizmlari ishlab  chiqilgan  bo‘lib,  ular  ta’lim  jarayonining  sifatini  oshirish,  o‘quvchilarning mustaqil  fikrlashini  rivojlantirish  hamda  ularning  individual  rivojlanish trayektoriyasini ta’minlashga xizmat qiladi. Tadqiqot natijalari ta’lim tizimida faoliyat yuritayotgan  pedagoglar,  tadqiqotchilar  hamda  magistrantlar  uchun  metodik ahamiyatga ega.