BOLALARDA DILTYATATSION KARDIOMIOPATIYA RIVOJLANISHIDA TUG‘MA VA MOSLASHUVCHAN IMMUNITET ROLI - Yusupova Gulasar Komiljon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Hozirgi  zamon  pediatriyasida  yurakning  og‘ir  patologiyalaridan biri  sifatida  dilyatatsion  kardiomiopatiya  (DKMP)  keng  tarqalgan  bo‘lib,  bolalarda yurak  yetishmovchiligi,  hayot  sifati  va  umr  ko‘rish  davomiyligiga  salbiy  ta’sir ko‘rsatuvchi kasalliklarning old qatoridan joy oladi. Ushbu kasallikning etiologiyasi va  patogenezini  chuqur  o‘rganayotgan  mutaxassislar,  ayniqsa,  immun  tizimining  – ya’ni  tug‘ma  va  moslashuvchan  immun  javob  mexanizmlarining  –  roliga  tobora ko‘proq e’tibor qaratmoqdalar. Chunki, hozirgi kungacha DKMPning rivojida faqat bir yoki ikki sabab asosiy rol o‘ynaydi deb aytish imkoniyati yuq emas, buning aksincha, ko‘p omilli sababchilar va murakkab immun jarayonlara asoslanganligini ko‘rsatuvchi ilmiy  manbalar  ko‘paymoqda.  Maqolaning  asosiy  maqsadi  –  bolalarda  DKMP patogenezida  immunitetning  ikki  asosiy  bo‘g‘ini:  tug‘ma  (innate)  va  adaptiv (moslashuvchan,  specific)  immun  javoblarning  o‘zaro  ta’siri,  ularning  har  biri kardiomiopatiya shakllanishiga qanday hissa qo‘shishini yorqin faktlar hamda ilmiy izohlar asosida ochib berishdan iborat.