SAMARQAND BOZORLARI TARIXI - Rayimqulova Saida Sirojiddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  O‘zbekiston  hududidagi  qadimiy  shaharlardan  biri  bo‘lgan Samarqand o‘zining boy va uzoq tarixiga ega shahar sifatida har doim ham dunyo tamaddunining  markazlaridan  biri  sanalgan.  Shahar  miloddan  avvalgi  asrlardan boshlab  yirik  savdo  nuqtasi  bo‘lib,  ko‘plab  karvon  yo‘llari,  jumladan,  Buyuk  Ipak Yo‘li ustida joylashgan. Samarqandliklar asrlar davomida bozorlarni nafaqat moddiy ne’matlar almashinuvi maskani, balki xalq madaniyatining ko‘zgusi, turmush tarzi va qadriyatlari ifodasi sifatida rivojlantirib kelgan. Ushbu maqolada Samarqand bozorlari tarixining eng qadimgi davrlaridan boshlab, ularning shahar hayotidagi roli, rivojlanish bosqichlari,  iqtisodiy  va  ijtimoiy  ahamiyati,  madaniy  meros  sifatidagi  o‘rni  hamda bugungi kundagi ahvoli yoritiladi.