SEZISH, XARAKAT QILISH VA SKELET TIZIMINING BAHOLASH. - Qodirova Dilnozaxon Sultovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Sezgi organlari - organizmga taʼsir qilayotgan tashqi taʼsirotlarni qabul qilish va  idrok  etishni  taʼminlaydigan  ixtisoslashgan  periferik  tuzilmalar.  Ular  organizm tashqi  va  ichki  muhitdan  oladigan  turli  qoʻzgʻalishlarni  qabul  qilib,  bu  haqdagi informatsiyani markaziy nerv sistemasiga uzatadi organizmning atrof muhitga yanada moslashishiga  imkon  beradi.  Oʻta  ixtisoslashgan  qoʻzgʻaluvchanlik  tufayli  faqat maʼlum  turdagi  taʼsirotning  idrok  etilishini  taʼminlaydi.  Odamda  koʻrish  organlari, eshitish  organlari,  hid  bilish  organlari,  maza  bilish,  tuygʻu  organlari  farq  qilinadi. tarkibiga retseptorlar taʼsirlanganda qoʻzgʻalishga qobiliyatli sezgir nerv tolalarining uchi  hisoblangan  spetsifik  nerv  tuzilmalari  kiradi.  Har  qanday  sezgi  organi  faqat analizatorlarning periferik boʻlimi hisoblanadi