ZICH VA MAXSUS XUSUSIYATGA EGA BIRINTIRUVCHI TOʻQIMALAR - Ibroximova Gulshanoy, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqola  zich  va  maxsus  xususiyatga  ega  biriktiruvchi  toʻqimalarning tuzilishi,  funksiyalari  va  klinik  ahamiyatini  atroflicha  oʻrganadi.  Ushbu  toʻqimalar organizmda tayanch, himoya va turli metabolik jarayonlarda muhim rol oʻynaydi. Ular hujayralar  (fibroblastlar,  xondrotsitlar,  osteotsitlar)  va  ekstrasellyulyar  matritsadan (kollagen, elastin tolalari va asosiy modda) tashkil topgan boʻlib, ularning oʻziga xos tarkibi har bir toʻqima turining noyob mexanik va biologik xususiyatlarini belgilaydi. Maqolada  zich  tolali,  elastik,  togʻay  va  suyak  toʻqimalarining  turlari,  ularning morfologik farqlari hamda patologik holatlardagi oʻzgarishlari tahlil qilinadi. Tadqiqot ushbu toʻqimalarning regeneratsiya salohiyati va toʻqima muhandisligidagi qoʻllanilish istiqbollariga ham eʼtibor qaratadi.