MARKAZIY OSIYODA TA’LIM VA ILM-FAN: TARIXIY RIVOJLANISH VA HOZIRGI HOLAT - Pulatbekova Salixa Alibek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Markaziy Osiyo mintaqasidagi ta’lim va ilm-fan tizimining tarixiy  ildizlari hamda  zamonaviy  taraqqiyot bosqichlari  atroflicha tahlil qilinadi. Mintaqa sivilizatsiyalar chorrahasi sifatida qadimdan dunyo ilm-fani rivojiga ulkan hissa qo‘shib kelganligi tarixiy faktlar asosida yoritiladi. Birinchi va Ikkinchi Sharq Renessansi davridagi ilmiy yutuqlar, xususan, buyuk mutafakkirlar merosining bugungi  kundagi  ahamiyati  ochib  beriladi.  Maqolada  sovet  davri  ta’lim  tizimi  va mustaqillikdan keyingi tub islohotlarning o‘ziga xos xususiyatlari qiyosiy o‘rganiladi. Hozirgi kunda Yangi O‘zbekistonda ilm-fanni raqamlashtirish va oliy ta’lim sifatini oshirish  borasidagi  strategik  maqsadlar  tahlilga  tortiladi.  Globalizatsiya  sharoitida mintaqa mamlakatlari o‘rtasidagi ilmiy hamkorlikning yangi ufqlari ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola  davomida  ta’lim  sohasidagi  qonunchilik  bazasining  takomillashib  borishi ijtimoiy-huquqiy nuqtai nazardan baholanadi. Xulosa qismida esa o‘tmish va kelajak o‘rtasidagi  intellektual  uzviylikni  ta’minlash  milliy  yuksalishning  asosi  ekanligi ta’kidlanadi.